Nagerechten

Cranberrymousse en sesamkoekjes


(voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 200 g. witte chocolade 
  • 4 blaadjes witte gelatine 
  • 300 ml. melk 
  • 150 ml. room 
  • 5 eieren 
  • snufje zout 
  • 170 g. suiker 
  • 200 g. cranberry’s uit een glas 
  • 200 g. marsepeinmassa 
  • 2 eetlepels meel 
  • 50 g. sesamzaadjes (licht) 
  • 5 sinaasappels 
  • 2 steranijs 
  • 3 kruidnagels 
  • 1 vanillestokje 
  • 1 kaneelstokje 
  • 2 theelepels maïzena 
  • zout

Bereiding:

  • Chocolade in kleine stukjes snijden. 
  • Au bain-marie smelten. 
  • De gelatine 6 minuten in koud water weken. 
  • 200 ml. melk koken. 
  • De room stijf kloppen. 4 eieren scheiden en het eiwit met een snufje zout stijf kloppen. 
  • Ondertussen langzaam 50 g. suiker toevoegen. 
  • De melk door een zeef langzaam bij het eigeel gieten en boven een heet waterbad dik vloeibaar kloppen. 
  • Dan de gelatine uitdrukken en in de melk-ei-crème oplossen. 
  • De vloeibare chocolade en de cranberry’s eronder roeren. 
  • Dan eerst de room en meteen daarna de eiersneeuw eronder spatelen. 
  • Het geheel in een platte bak storten, toedekken en ca. 3 uur in de koeling zetten. 
  • Voor de koekjes de marsepein klein maken en met een ei, meel, 100 ml. melk en 50 g. suiker in een hoge schaal met een staafmixer tot een gladde massa pureren. 
  • Snijd een sjabloon uit bakpapier met zijden van 15 cm. 
  • Leg het sjabloon op een bakmatje op een bakblik en vul het schabloon met deeg. 
  • Trek het sjabloon weg en maak zo verder de volgende koekjes. 
  • Bestrooi de koekjes met sesamzaad. 
  • Verwarm de oven op 180ºC en bak hierin de koekjes ca. 4 minuten. 
  • Neem de gebakken koekjes voorzichtig met een paletmes uit de oven en breng ze in de gewenste gekrulde vorm. 
  • Schil 4 sinaasappels zodat het witte helemaal weg is en snijd ze in plakken. 
  • Halveer 1 sinaasappel en pers deze uit. 
  • Snijd een vanillestokje open en schraap het vanillemerg met een mesje eruit. 
  • Karameliseer 70 g. suiker en voeg de steranijs, kruidnagel, kaneelstokje en het vanillemerg toe. 
  • Blus het met de sinaasappelsap af, laat het nog een keer opkoken tot de karamel is opgelost. 
  • Roer wat maïzena met koud water glad en roer het onder het sinaasappelsapvocht. 
  • Voeg de sinaasappelschijfjes toe. 
  • Kook het kort op en laat het in een platte vorm afkoelen. 
  • Verwijder voor het gebruik de kruiden. 
  • Maak canelles van de mousse en leg deze op de gekrulde koekjes. 
  • Bestrooi met poedersuiker. 
  • De sinaasappel erbij serveren met wat vocht, een bolletje ijs en wat chocoladeslagroom.



Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green