Nagerechten

Appelamandel crumble met karamelsaus van gezouten boter


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 125 g. amandelmeel *)
  • 125 g. roomboter
  • 125 g. witte basterdsuiker
  • 125 g. bloem
  • 2 g. zout
  • 1 eetlepel roomboter
  • 4 appels (granny smith), geschild en in dunne plakjes
  • 100 ml. calvados

*) Te koop bij de Marokkaanse winkel of natuurwinkel. Je kunt het ook zelf maken in een keukenmachine.

Let op: laat de keukenmachine niet te lang draaien, anders geven de amandelen olie af en krijg je een pasta in plaats van een poeder.

Ingrediënten karamelsaus:

  • 250 ml. slagroomroom
  • 1 vanillestokje
  • 75 g. roomboter
  • 150 g. suiker
  • 50 ml. water

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Snijd met twee messen het amandelmeel, de roomboter, basterdsuiker en het zout tot een kruimig deeg.
  • (Je kunt het ook doen in een keukenmachine, maar stop op tijd zodat het geen vaste massa wordt).
  • Meng als laatste de gezeefde bloem erdoor.
  • Spreid de crumble uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de crumble in
  • ± 20 minuten bruin in de oven.
  • Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de appelpartjes in ± 5 minuten lichtbruin.
  • Blus ze af met calvados
  • Doe de slagroom in een steelpan, snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit en voeg het merg en het stokje bij de room.
  • Breng de room met de boter voorzichtig aan de kook.
  • Verwarm de suiker en het water en laat de suiker oplossen door regelmatig de pan heen en weer te bewegen (niet roeren).
  • Laat de suikersiroop mooi goudbruin worden, verwijder het vanillestokje ui de room en voeg de warme vanilleroom toe aan de suikersiroop.
  • Roer op laag vuur tot een vloeibare karamelsaus ontstaat.-

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green