Nagerechten

Appels uit de oven


Ingredienten:

(voor 4 personen)

  • 4 appels
  • 50 g. ongezouten boter
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruitnagels
  • 50 g. geschaafde amandelen
  • 100 g. lichte basterdsuiker
  • 75 g. rozijnen
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel mengsel van gemalen kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, korianderzaad,
  • gember en piment
  • 1 borrelglaasje brandy of whisky
  • bolletje vanille-ijs

Bereiding:

  • Neem de boter 15 minuten voordat je aan de gang gaat uit de koelkast, zodat die alvast een beetje zacht kan worden.
  • Verwarm de oven op 180ºC.
  • Gebruik een appelboor voor het verwijderen van de klokkenhuizen en maak met een scherp mesje het gat wat groter.
  • Leg de appels in een braadslee, samen met de citroen, rozijnen en sinaasappel.
  • Verkruimel de gedroogde laurierblaadjes tot kleine stukjes of hak verse laurier fijn.
  • Doe de laurier met de kruidnagels in een vijzel en stamp alles fijn.
  • Doe het mengsel met het grootste deel van de amandelen en de rest van de ingrediënten in een kom.
  • Meng alles met je handen goed door elkaar en knijp de smaken door de boter.
  • Vul de holtes in de appel met dit mengsel en gebruik de laatste restjes om de buitenkant mee in te wrijven.
  • Schep de rest van de amandelen door het in de kom achtergebleven vocht en strooi ze over de appels.
  • Voeg de brandy of whisky toe.

  • Zet de appels 35-40 minuten in de oven tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • Neem ze uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen.
  • Leg een appel op elk bordje en schep de heerlijk gekarameliseerde vloeistof uit de braadslee erover.
  • Serveer met een bolletje ijs.

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

 

 

 

 

 

 

 

120x60-green