Nagerechten

Kaneelmousse met vijgencompote


(voor 8 personen)

Ingrediënten voor de vijgencompote:

  • 12 vijgen
  • 1¼  dl. witte port
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1eetlepel suiker
  • 1 theelepel maïzena

Ingrediënten voor de kaneelmousse:

  • 1 vanillestokje
  • 8 kaneelstokjes
  • 5 dl. slagroom
  • 3 bladgelatine, weken in koud water
  • 6 eidooiers
  • 100 g. suiker
  • 2 eetlepels cognac
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 6 eiwitten

Bereiding vijgencompote.

  • De vijgen wassen, drogen, stelen verwijderen en in vieren snijden.
  • De witte port, het citroensap, de suiker en de maïzena vermengen en aan de kook brengen.
  • De vijgen toevoegen en 3-5 minuten laten stoven. Uit de pan halen en in de koelkast koud laten worden.

Bereiding kaneelmousse.

  • Het vanillestokje overlangs open snijden en het merg eruit schrapen.
  • Vanillestokje, merg en kaneelstokjes  in de slagroom aan de kook brengen.
  • Ongeveer 10 minuten laten trekken, door een zeef gieten en de geweekte gelatineblaadjes erdoor roeren.
  • De eidooiers met de suiker, de cognac en de gemalen kaneel crèmig roeren.
  • De slagroom al kloppend toevoegen.
  • De crème in een koud waterbad zetten en blijven kloppen tot deze koud is.
  • Voordat de crème dik begint te worden de eiwitten stijf kloppen.
  • 1/3 van het stijfgeklopte eiwit erdoor roeren en de rest voorzichtig erdoor scheppen.
  • De mousse in de koelkast zetten. De kaneelmousse serveren met de vijgencompote.

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green