Nagerechten

Warme puddinkjes met appel, vijgen en karamelsaus met ijs

(voor 8 personen)

Ingredienten:

  • 1-2 kleine appels (bijv. gala), ongeschild, klokhuis uitgeboord, in 8 plakken
  • 125 g. zachte ongezouten boter
  • 150 g. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel vanillearoma
  • 2 eieren
  • 185 g. bloem
  • 60 g. blanke amandelen, fijngemalen (meel)
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 60 ml. melk
  • 2 gedroogde vijgen, fijn gesneden
  • slagroom voor erbij

Ingrediënten karamelsaus:

  • 50 g. ongezouten boter
  • 320 g. lichtbruine basterdsuiker
  • 300 ml. slagroom

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180ºC met 8 ovenvaste puddingvormpjes van 125 ml. en ± 3½ cm. hoog.
  • Schenk in elk vormpje 2 eetlepels karamelsaus en leg hierop een appelring.
  • Klop met een mixer de boter, basterdsuiker en het vanillearoma tot een licht romig mengsel.
  • Klop een ei erdoor tot dit volledig is opgenomen en klop dan het tweede ei erdoor.
  • Klop er geleidelijk de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en de melk door.
  • Roer de fijngesneden vijgen erdoor.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes, zet ze in een kleine braadslede en schenk hierin zoveel kokend water dat het halverwege de vormpjes komt.
  • Bak de puddinkjes 35 minuten tot ze stevig aanvoelen.
  • Laat de puddinkjes 3 minuten rusten en neem ze uit de braadslee met water.
  • Maak de puddinkjes los door met een mesje of satéprikker langs de rand van de vormpjes te gaan en stort ze op de borden.
  • Serveer direct met slagroom en de rest van de karamelsaus met een bolletje vanille-ijs.

Bereiding karamelsaus:

  • Doe alle ingrediënten voor de karamelsaus in een pan en roer op matig vuur totdat de suiker is opgelost.
  • Laat de saus 5-8 minuten koken op middelmatig vuur tot hij bindt.
  • Maar let op dat hij niet overkookt.

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green