Hapjes, Amuses, Snacks

amuse

Hapjes

Hapjes zijn kleine gerechten die tussendoor gegeten worden. Hapjes worden gemaakt voor een speciale gelegenheid zoals een verjaardag, feestdagen zoals kerstmis en oudejaarsavond of bij de borrel.

Hapjes kunnen hartig zijn of zoet. Hartige hapjes zijn bijvoorbeeld soorten vlees zoals stukjes worst, leverworst en gehaktballetjes of blokjes kaas of een toastje met iets erop. Er zijn ook veel gefrituurde hapjes zoals de frikandel, kroket en loempia. Vaak gecombineerd met diverse groenten zoals komkommer, paprika en tomaat.

Zoete hapjes zijn bijvoorbeeld soesjes, kleine gebakjes, koekjes of bonbons.

Hapjes als sushi en tapas vinden hun oorsprong buiten het Nederlandse taalgebied.

Amuse

Amuse is een zeer klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. De volledige term voor een amuse is amuse bouche, komt uit het Frans, en betekent letterlijk vermaak voor de mond.

Snack

Een snack is een 'tussendoortje' of een kleine maaltijd die meestal buiten de normale etenstijden genuttigd wordt. Doordat het als aanvulling op de normale voeding wordt gegeten, en doordat het op wisselende tijdstippen genuttigd wordt.

120x60-green