Nagerechten

Karamelcrème met gepocheerde peer en roomijs


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 4 vellen filodeeg (diepvries)
  • 40 g. roomboter
  • 2 eetlepels poedersuiker

Ingrediënten voor de karamelcrème:

  • 250 g. suiker
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 dl. slagroom, kort gekookt en afgekoeld
  • 60 g. roomboter
  • 200 g. melkchocolade, in stukjes
  • 6 dl. slagroom, stijf geklopt

Ingrediënten voor de gepocheerde peer:

  • 2 grote peren, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 dl. water
  • 1 steranijs
  • 1 dl. zoete wijn
  • 1 vanillestokje
  • 1 takje verse munt
  • schil van ½ sinaasappel

Bereiding:

  • Smelt voor de filokoekjes de roomboter in een pan (niet te bruin laten worden).
  • Bestrijk een vel filodeeg met de gesmolten boter en bestuif het met poedersuiker.
  • Bedek het deeg met een andere vel filodeeg en snijd er 12 rechthoeken van.
  • Bak de koekjes gedurende 8 minuten af tussen twee platen in een oven van 180°C.
  • Laat ze afkoelen buiten de oven.

  • Week de gelatineblaadjes voor de crème.
  • Karamelliseer de suiker op laag vuur en blus de karamel af met de gekookte room.
  • Roer de roomboter door de karamel en los de chocolade met de uitgeknepen gelatine blaadjes op in de warme karamel.
  • Spatel de geklopte slagroom door het licht afgekoelde karamelmengsel.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en laat de karamelcrème opstijven in de koelkast.

  • Pocheer de peren in water met suiker en witte wijn.
  • Snijd het vanillestokje open en voeg het met de steranijs, de munt en de sinaasappelschilletjes toe.
  • Houd een paar blaadjes achter voor te garneren.
  • Laat de peren 20 tot 30 minuten pocheren totdat ze volledig gaar zijn.
  • Schep de peren uit de pan en laat ze afkoelen.

  • Bouw het dessert op in lagen van filokoekjes en karamelcrème.
  • Leg de peren erbij en garneer met een blaadje munt.
  • Leg er een bolletje roomijs bij.

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green