Crème brulee taartje met vers fruit en roomijs
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 8 eidooiers
- 220 g. kristalsuiker
- 600 ml. slagroom
- 1 vanillestokje, opengesneden
- 5 blaadjes gelatine
- poedersuiker voor er over heen te strooien
- 4 eetlepel water
Ingrediënten voor het deeg:
- 250 g. bloem, gezeefd
- 110 g. ijskoude ongezouten boter, in blokjes
- 140 g. poedersuiker
- 1 ei
- vers fruit
- 6 bolletjes roomijs
- 6 taartvormpjes
Bereiding:
- Doe voor de deeg de bloem, boter en poedersuiker in een keukenmachine en meng door elkaar tot een fijn kruimelig mengsel.
- Voeg het ei toe en meng tot een gladde deegbal.
- Omwikkel deze met plasticfolie en leg hem ± 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven op 180°C.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit en bekleed hiermee 6 ingevette taartvormpjes van ± 9 cm. doorsnede en een ribbelkant van 2cm. hoogte.
- Leg hierop royale velletjes bakpapier, vul met oude rijst of spliterwten en bak de deegbodems ± 10 minuten in de oven.
- Verwijder het bakpapier en de vulling en zet de taartjes nog 5 minuten terug in de oven tot ze droog zijn.
- Klop de dooiers met 50 g. van de suiker lichtgeel, dik en romig.
- Schenk de room in een steelpan, schraap het merg uit het vanillestokje en voeg beide toe.
- Breng aan de kook en verwijder het vanillestokje.
- Schenk de room al roerend bij het dooiermengsel.
- Maak de pan schoon, schenk de vla terug in de pan en verwarm zachtjes al roerend tot deze bindt.
- Week intussen de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water, knijp ze uit en laat ze al roerend oplossen in de hete vla.
- Schenk de vla in een kom, leg plasticfolie op het oppervlak en laat hem 1 uur afkoelen in de ijskast.
- Schenk de vla in de taartvormpjes en laat ze verder in de koelkast opstijven.
- Leg intussen voor de karamel een vel aluminiumfolie op een bakplaat.
- Verwarm de resterende suiker met 4 eetlepels water in een steelpan met zware bodem op zeer laag vuur en roer totdat de suiker oplost.
- Roer nu niet meer.
- Draai het vuur op matig tot hoog en laat karamelliseren.
- Schenk de karamel snel gelijkmatig uit over de folie en laat volledig opstijven.
- Bestrooi de taartjes met poedersuiker.
- Breek de karamel in stukjes en steek die in de vla.
- Restanten van de deeg kun je ook invriezen.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |