Nagerechten

Crème brulee taartje met vers fruit en roomijs


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 8 eidooiers
  • 220 g. kristalsuiker
  • 600 ml. slagroom
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 5 blaadjes gelatine
  • poedersuiker voor er over heen te strooien
  • 4 eetlepel water

Ingrediënten voor het deeg:

  • 250 g. bloem, gezeefd
  • 110 g. ijskoude ongezouten boter, in blokjes
  • 140 g. poedersuiker
  • 1 ei
  • vers fruit
  • 6 bolletjes roomijs
  • 6 taartvormpjes

Bereiding:

  • Doe voor de deeg de bloem, boter en poedersuiker in een keukenmachine en meng door elkaar tot een fijn kruimelig mengsel.
  • Voeg het ei toe en meng tot een gladde deegbal.
  • Omwikkel deze met plasticfolie en leg hem ± 30 minuten in de koelkast.

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit en bekleed hiermee 6 ingevette taartvormpjes van ± 9 cm. doorsnede en een ribbelkant van 2cm. hoogte.
  • Leg hierop royale velletjes bakpapier, vul met oude rijst of spliterwten en bak de deegbodems ± 10 minuten in de oven.
  • Verwijder het bakpapier en de vulling en zet de taartjes nog 5 minuten terug in de oven tot ze droog zijn.
  • Klop de dooiers met 50 g. van de suiker lichtgeel, dik en romig.
  • Schenk de room in een steelpan, schraap het merg uit het vanillestokje en voeg beide toe.
  • Breng aan de kook en verwijder het vanillestokje.
  • Schenk de room al roerend bij het dooiermengsel.
  • Maak de pan schoon, schenk de vla terug in de pan en verwarm zachtjes al roerend tot deze bindt.

  • Week intussen de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water, knijp ze uit en laat ze al roerend oplossen in de hete vla.
  • Schenk de vla in een kom, leg plasticfolie op het oppervlak en laat hem 1 uur afkoelen in de ijskast.
  • Schenk de vla in de taartvormpjes en laat ze verder in de koelkast opstijven.

  • Leg intussen voor de karamel een vel aluminiumfolie op een bakplaat.
  • Verwarm de resterende suiker met 4 eetlepels water in een steelpan met zware bodem op zeer laag vuur en roer totdat de suiker oplost.
  • Roer nu niet meer.
  • Draai het vuur op matig tot hoog en laat karamelliseren.
  • Schenk de karamel snel gelijkmatig uit over de folie en laat volledig opstijven.
  • Bestrooi de taartjes met poedersuiker.
  • Breek de karamel in stukjes en steek die in de vla.
  • Restanten van de deeg kun je ook invriezen.

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green