Nagerechten

Sachertaartje met abrikozenpuree en ijs


(voor 12 personen)

Ingrediënten:

  • 100 g. bittere couverture (70%)
  • 100 g. boter op kamertemperatuur
  • 30 g. poedersuiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 130 g. suiker
  • 100 g. meel
  • 150 g. abrikozen confituur
  • 300 g. gedroogde abrikozen (deze eerst laten wellen)
  • jus d’orange
  • zout
  • boter voor de (muffin)vormpjes
  • suiker
  • vers fruit
  • 50 g. couverture om in te smeren

Ingrediënten voor het glazuur:

  • 50 g. suiker
  • 50 ml. water
  • 100 g. boter
  • 150 g. couverture
  • 50 ml. room

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 180°C hete lucht.
  • Hak de chocolade klein, doe ze in een kom en laat ze au-bain-marie langzaam smelten.
  • Klop de boter met de poedersuiker, vanillesuiker en een snufje zout schuimig.
  • Scheid de eieren en voeg het eigeel toe.
  • Voeg daarna de warme chocolade langzaam lopend toe en roer het geheel.
  • Zeef het meel.
  • Klop het eiwit met wat zout stijf.
  • Voeg voorzichtig beetje bij beetje de suiker toe.
  • Spatel nu de eiersneeuw en het meel afwisselend onder de chocolademassa.
  • Smeer de vormpjes in met boter die op kamertemperatuur is.
  • Bestrooi ze met wat suiker en vul de vormpjes.
  • Bak de taartjes ca. 15-20 minuten in de oven.
  • Laat ze daarna in de vorm afkoelen.
  • De afgekoelde taartjes overlangs doorsnijden.
  • In een andere pan de abrikozen puree maken door de gewelde gedroogde en kleingesneden abrikozen met het sap van een uitgeperste sinaasappel of jus d’orange tot moes te koken.
  • De moes serveren bij het taartje.
  • De bodem van het taartje met de abrikozen confituur bestrijken, de bovenkant erop zetten en heel dun bestrijken met gesmolten chocolade.
  • Kook voor de glazuur de suiker samen met het water op totdat de suiker opgelost is.
  • Laat 2 minuten koken en daarna 15 minuten afkoelen.
  • De couverture klein hakken en samen met de boter en de room aan de suikerstroop toevoegen.
  • Vervolgens het glazuur over de taartjes strijken en gelijkmatig verdelen met een paletmes.
  • Serveren met wat ijs, slagroom en vers fruit.
Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green