Nagerechten

Amandel-filotaartjes met citroenmascarpone


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 40 g. geschilde amandelen
  • 50 g. suiker
  • 4 vellen filodeeg
  • 50 g. boter, gesmolten en afgekoeld
  • poedersuiker om te bestrooien
  • 4 rode pruimen, ontpit en in kwarten gesneden
  • 4 taartvormpjes

Ingrediënten citroenmascarpone:

  • 250 g. mascarpone
  • 150 ml. slagroom
  • 40 g. poedersuiker
  • rasp van 1 grote citroen
  • ½ theelepeltje vanillearoma

Bereiding:

  • Verwarm voor de pruimen de oven voor op 200ºC.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg er pruimen op, snijkant naar boven en verdeel er wat vlokjes boter over.
  • Bestooi met de suiker en bak ze 10-15 minuten tot ze zacht zijn en roosterplekjes hebben.
  • Laat ze afkoelen.


  • Vet de taartvormpjes met boter in.
  • Maal de suiker met de noten samen fijn in een keukenmachine.
  • Zet apart.
  • Stapel de filovellen op elkaar en snijd de stapeltjes in 4 even grote stukken. Neem een stapeltje en bewaar de rest onder een iets vochtige doek tot gebruik.
  • Bestrijk 1 vierkantje met boter en druk de beboterde kant in een vormpje.
  • Bestrijk de bovenkant met boter en bestrooi met 1 theelepel van het amandelmengsel.
  • Verdeel het mengsel mooi over de bodem en de zijkanten.
  • Doe dit met nog 2 vierkantjes en zorg ervoor dat de puntjes van elk vierkantje steeds verspringen.
  • Zo ontstaat een mooi stervormig randje. Dek af met het vierde van onder en boven beboterde vierkantje, maar strooi er geen amandelmengsel over.
  • Bekleed zo ook de andere 3 vormpjes.
  • Zet de vormpjes op een bakblik en zet ze in de koelkast totdat de boter hard geworden is.


  • Klop ondertussen met een garde voorzichtig in 1-2 minuten de ingrediënten voor de citroenmascarpone door elkaar tot een gladde massa.
  • Dek af en zet koel weg.


  • Schakel de oven terug naar 180ºC.
  • Bak de taartjes in 8-10 minuten goudbruin en knapperig.
  • Draai ze halverwege een slag om zodat ze gelijkmatig bruinen.
  • Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.


  • Zet de filobakjes op de boter en schep de mascarponevulling erin.
  • Zet op elk taartje 4 stukjes pruim en besprenkel met wat sap van de pruimen.
  • Bestrooi met poedersuiker.


Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

 

 

120x60-green