Sibérienne taartje met rabarbermousse
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 12 bolletjes ijs uit de diepvries
- 125 g. roomboter, op kamertemperatuur
- 125 g. kristalsuiker
- 125 g. zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- papiervormpjes
Ingrediënten eiwitschuim:
- 2 citroenen
- 12 eieren
- 600 g. suiker
Ingrediënten rabarbermousse:
- 3 vanillestokjes
- 600 ml. rode port
- 600 g. honing
- 3 kaneelstokjes
- 1200 g. rabarber
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170°C en plaats een rooster in het midden van de oven.
- Snijd de boter in kleine blokjes.
- Meet de ingrediënten van te voren af.
- Doe de boter in een schaal en voeg de suiker beetje bij beetje toe.
- Mix op middelhoge snelheid en klop het luchtig.
- Voeg een voor een de eieren toe.
- Mix weer het beslag goed door.
- Voeg dan beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe.
- Weer goed mixen.
- Voeg als laatste de melk toe en mix alles ± 1
- minuut goed door tot een glad luchtig beslag.
- Leg in een muffinblik papiervormpjes.
- Vul de cup cakes voor ¾ met het beslag.
- Bak de cup cakes in de oven op 170°C gedurende 25 minuten.
- Prik er na 20 minuten in om te kijken of de ze gaar zijn. Zo niet dan nog 5 minuten laten bakken.
- Laat de cakejes nadat ze uit de oven gehaald zijn afkoelen.
- Haal ze uit het blik en uit de papiervormpjes.
- Laat de cakejes koud worden.
- Snijd het kopje eraf en hol de cakejes uit zodat er een bolletje ijs in past.
- Leg het kopje er weer op en zet ze gevuld met het bolletje ijs ± 10 à 15 minuten in de vriezer.
Bereiding eiwitschuim:
- Halveer de citroenen en maak hiermee de schaal vetvrij.
- Klop de eiwitten met de suiker tot stijve pieken in de vetvrije schaal.
- Schep het eischuim in een spuitzak.
- Haal de taartjes uit de diepvries.
- Zet de taartjes op een bakblik en spuit pieken over en rondom de taartjes.
- De taartjes moeten geheel bedekt zijn.
- Zet de taartjes maximaal 10 minuten in de oven op 250°C zodat ze wat bruin worden.
- De mogelijkheid bestaat ook om met een brander de eiwitten te bruineren.
Bereiding rabarbermousse:
- Verwarm de oven op 195°C.
- Halveer de vanillestokjes in de lengte en schraap het merg eruit.
- Breng voor het stoofvocht de rode port, de honing en de kaneel aan de kook.
- Maak de rabarber schoon (draden verwijderen), snijd de rabarber in stukken van 5 cm. en leg ze in een ovenschaal.
- Schenk het kookvocht over de rabarber en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
- Gaar de rabarber in ca. 35 minuten totdat ze zacht is.
- Laat wat afkoelen.
Zet de taartjes op een bord en serveer de lauwwarme rabarber erbij.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |