Nagerechten

Sibérienne taartje met rabarbermousse


(voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 12 bolletjes ijs uit de diepvries
  • 125 g. roomboter, op kamertemperatuur
  • 125 g. kristalsuiker
  • 125 g. zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • papiervormpjes

Ingrediënten eiwitschuim:

  • 2 citroenen
  • 12 eieren
  • 600 g. suiker

Ingrediënten rabarbermousse:

  • 3 vanillestokjes
  • 600 ml. rode port
  • 600 g. honing
  • 3 kaneelstokjes
  • 1200 g. rabarber

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170°C en plaats een rooster in het midden van de oven.
  • Snijd de boter in kleine blokjes.
  • Meet de ingrediënten van te voren af.
  • Doe de boter in een schaal en voeg de suiker beetje bij beetje toe.
  • Mix op middelhoge snelheid en klop het luchtig.
  • Voeg een voor een de eieren toe.
  • Mix weer het beslag goed door.
  • Voeg dan beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe.
  • Weer goed mixen.
  • Voeg als laatste de melk toe en mix alles ± 1
  • minuut goed door tot een glad luchtig beslag.
  • Leg in een muffinblik papiervormpjes.
  • Vul de cup cakes voor ¾ met het beslag.
  • Bak de cup cakes in de oven op 170°C gedurende 25 minuten.
  • Prik er na 20 minuten in om te kijken of de ze gaar zijn. Zo niet dan nog 5 minuten laten bakken.
  • Laat de cakejes nadat ze uit de oven gehaald zijn afkoelen.
  • Haal ze uit het blik en uit de papiervormpjes.
  • Laat de cakejes koud worden.
  • Snijd het kopje eraf en hol de cakejes uit zodat er een bolletje ijs in past.
  • Leg het kopje er weer op en zet ze gevuld met het bolletje ijs ± 10 à 15 minuten in de vriezer.

Bereiding eiwitschuim:

  • Halveer de citroenen en maak hiermee de schaal vetvrij.
  • Klop de eiwitten met de suiker tot stijve pieken in de vetvrije schaal.
  • Schep het eischuim in een spuitzak.
  • Haal de taartjes uit de diepvries.
  • Zet de taartjes op een bakblik en spuit pieken over en rondom de taartjes.
  • De taartjes moeten geheel bedekt zijn.
  • Zet de taartjes maximaal 10 minuten in de oven op 250°C zodat ze wat bruin worden.
  • De mogelijkheid bestaat ook om met een brander de eiwitten te bruineren.

Bereiding rabarbermousse:

  • Verwarm de oven op 195°C.
  • Halveer de vanillestokjes in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng voor het stoofvocht de rode port, de honing en de kaneel aan de kook.
  • Maak de rabarber schoon (draden verwijderen), snijd de rabarber in stukken van 5 cm. en leg ze in een ovenschaal.
  • Schenk het kookvocht over de rabarber en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  • Gaar de rabarber in ca. 35 minuten totdat ze zacht is.
  • Laat wat afkoelen.

Zet de taartjes op een bord en serveer de lauwwarme rabarber erbij.

 
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green