Nagerechten

Karamelappelkoek met ijs


(voor 12 personen)

Ingrediënten:

  • 200 g. bloem
  • 50 g. griesmeel
  • 200 g. koude ongezouten boter in blokjes
  • 20 g. extra boter
  • 50 g. fijne kristalsuiker
  • ± 400 g. stevige rode geschilde appel, in dunne partjes gesneden

200 g. chocolade

Ingrediënten voor de karamel:

  • 175 g. fijne kristalsuiker
  • 100 ml. slagroom
  • 4 eetlepels water

Bereiding:

  • Verwarm de suiker voor de karamel met het water in een steelpan op laag vuur en roer tot de suiker opgelost is.
  • Laat de suikersiroop onder af en toe schudden op een matig vuur karamelliseren tot ze goudbruin is.
  • Let goed op dat de karamel niet verbrand.
  • Schenk voorzichtig de room erbij en roer en verwarm tot de saus glad is.
  • Pas bij het toevoegen op voor spatten want deze zijn heel heet.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een vierkante bakvorm van 20 cm. royaal met bakpapier, zodat het over de rand van de vorm hangt.
  • Zo kan de koek straks gemakkelijk uit de vorm gehaald worden.
  • Meng de bloem en griesmeel kort in een keukenmachine.
  • Voeg de koude boterblokjes toe en meng ze met behulp van de pulserende knop er doorheen.
  • Meng zo de suiker erdoor.
  • Kneed het met je handen tot een samenhangend deeg en druk het tegen de bodem van de bakvorm tot in de hoeken.
  • Rol het glad, prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de koek 5 minuten.
  • Schakel dan de oventemperatuur terug naar 150°C en bak de koek nog 40 minuten of totdat ze lichtbruin gekleurd is.
  • Laat afkoelen in de bakvorm.
  • Smelt de extra boter in een koekenpan op een matig vuur.
  • Bak de appelpartjes hierin 4-5 minuten onder af en toe omscheppen tot ze goudbruin en gaar zijn, maar niet stuk gekookt.
  • Laat ze enigszins afkoelen.
  • Smelt de chocolade au bain marie en roer de chocolade glad.
  • Schik de appelpartjes op de koek en schenk de dikke karamelsaus er over.
  • Schenk dan de gesmolten chocolade uit over de karamel en strijk glad met een spatel.
  • Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Ze de koek vervolgens 2 uur in de koelkast.
  • Neem de koek met behulp van het bakpapier uit de bakvorm en snijd in 12 plakken.
  • Serveer met een bolletje ijs.
 
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green