Gevarieerd Dessert
Warme chocoladecakejes met peer, sherrycrème, tuiles met amandelroom en een bolletje ijs
Ingredienten:
(voor 4 personen)
Ingrediënten chocoladecakejes:
- 100 g. extra pure chocolade (70%), in stukjes
- 100 g. boter, in blokjes
- 2 kleine peren, peer in vieren snijden
- 2 grote eieren
- 75 g. kristalsuiker
- 50 g. bloem
- 4 bakvormpjes
Ingrediënten tuiles:
- 100 g. suiker
- 75 g. eiwit, is 2 eiwitten
- 75 g. gezeefde bloem
- 50 g. gesmolten boter
Ingrediënten amandelroom:
- 40 g. amandelen
- 80 g. room
- suiker naar smaak
Ingrediënten sherrycrème:
- 4 blad gelatine
- 3 eieren
- 1 vanillestokje
- 80 g. suiker
- 100 ml. cream sherry
- 150 ml. room
Bereiding:
Bereiding chocoladecakejes:
- Verwarm de over voor op 175ºC.
- Smelt de chocolade met de boter al roerend op een heel laag vuur.
- Neem van het vuur en laat even rusten.
- Boor vanaf de onderkant de klokkenhuizen uit de peer.
- De peer in vieren snijden.
- Klop in een kom de eieren met de suiker dik en bleekgeel.
- Schep er de bloem door. Schenk het chocolademengsel erbij en roer alles goed door.
- Schenk het beslag in de bakvormpjes en duw de peren er rechtop in.
- Bak de cakejes 15-20 minuten in het midden van de oven.
- De kern mag nog zacht en zelfs een beetje vloeibaar zijn.
- Maak met een scherp mesje de randen los en haal de cakejes uit de vormpjes.
Bereiding tuiles:
- Verwarm de oven op 210ºC.
- Klop de suiker met de eiwitten glanzend en schuimig in een kom.
- Spatel er de bloem en boter door.
- Het beslag moet de dikte van stopverf hebben.
- Bekleed een bakplaat met een siliconenmatje.
- Schep met een dessertlepel kleine bolletjes van het beslag op het matje tot een dikte van 2-3 mm.
- Bak de tuiles in 7-8 minuten lichtbruin.
- Laat ze even afkoelen tot je ze met de handen kunt aanpakken.
- Rol ze met behulp van een rolletje op tot holle sigaren.
- Laat de tuiles minstens 30 minuten afkoelen tot ze stevig zijn en koud.
- Dan kun je de tuiles vullen met de amandelroom.
Bereiding amandelroom:
- Amandelen bruineren en fijn hakken.
- Room met de suiker opkloppen.
- De gehakte amandelen vermengen met de opgeklopte room.
Bereiding sherrycrème:
- Gelatine 10 minuten in koud water leggen.
- Eieren scheiden. Vanillestokje opensnijden en het merg met een mes eruit schrapen.
- Eigeel met vanillemerg en 40 g. suiker en de sherry au bain marie schuimig kloppen.
- Gelatine goed uitdrukken en in de massa verroeren.
- Schaal uit de au bain marie nemen en in een schaal met koud water zetten.
- Verder roeren totdat het begint te binden. Eiwit stijf slaan, beetje bij beetje 40 g. suiker toevoegen.
- Slagroom kloppen.
- Als de crème begint op te stijven de slagroom eronder roeren.
- Daarna het eiwit eronder spatelen.
- Sherrycrème in glaasjes doen en koud zetten.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |