Nagerechten

Gevarieerd Dessert

Warme chocoladecakejes met peer, sherrycrème, tuiles met amandelroom en een bolletje ijs

Ingredienten:

(voor 4 personen)

Ingrediënten chocoladecakejes:

  • 100 g. extra pure chocolade (70%), in stukjes
  • 100 g. boter, in blokjes
  • 2 kleine peren, peer in vieren snijden
  • 2 grote eieren
  • 75 g. kristalsuiker
  • 50 g. bloem
  • 4 bakvormpjes

Ingrediënten tuiles:

  • 100 g. suiker
  • 75 g. eiwit,  is 2 eiwitten
  • 75 g. gezeefde bloem
  • 50 g. gesmolten boter

Ingrediënten amandelroom:

  • 40 g. amandelen
  • 80 g. room
  • suiker naar smaak

Ingrediënten sherrycrème:

  • 4 blad gelatine
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 80 g. suiker
  • 100 ml. cream sherry
  • 150 ml. room

Bereiding:

Bereiding chocoladecakejes:

  • Verwarm de over voor op 175ºC.
  • Smelt de chocolade met de boter al roerend op een heel laag vuur.
  • Neem van het vuur en laat even rusten.
  • Boor vanaf de onderkant de klokkenhuizen uit de peer.
  • De peer in vieren snijden.
  • Klop in een kom de eieren met de suiker dik en bleekgeel.
  • Schep er de bloem door. Schenk het chocolademengsel erbij en roer alles goed door.
  • Schenk het beslag in de bakvormpjes  en duw de peren er rechtop in.
  • Bak de cakejes 15-20 minuten in het midden van de oven.
  • De kern mag nog zacht en zelfs een beetje vloeibaar zijn.
  • Maak met een scherp mesje de randen los en haal de cakejes uit de vormpjes.

Bereiding tuiles:

  • Verwarm de oven op 210ºC.
  • Klop de suiker met de eiwitten glanzend en schuimig in een kom.
  • Spatel er de bloem en boter door.
  • Het beslag moet de dikte van stopverf hebben.
  • Bekleed een bakplaat met een siliconenmatje.
  • Schep met een dessertlepel kleine bolletjes van het beslag op het matje tot een dikte van 2-3 mm.
  • Bak de tuiles in 7-8 minuten lichtbruin.
  • Laat ze even afkoelen tot je ze met de handen kunt aanpakken.
  • Rol ze met behulp van een rolletje op tot holle sigaren.
  • Laat de tuiles minstens 30 minuten afkoelen tot ze stevig zijn en koud.
  • Dan kun je de tuiles vullen met de amandelroom.

Bereiding amandelroom:

  • Amandelen bruineren en fijn hakken.
  • Room met de suiker opkloppen.
  • De gehakte amandelen vermengen met de opgeklopte room.

Bereiding sherrycrème:

  • Gelatine 10 minuten in koud water leggen.
  • Eieren scheiden. Vanillestokje opensnijden en het merg met een mes eruit schrapen.
  • Eigeel met vanillemerg en 40 g. suiker en de sherry au bain marie schuimig kloppen.
  • Gelatine goed uitdrukken en in de massa verroeren.
  • Schaal uit de au bain marie nemen en in een schaal met koud water zetten.
  • Verder roeren totdat het begint te binden. Eiwit stijf slaan, beetje bij beetje 40 g. suiker toevoegen.
  • Slagroom kloppen.
  • Als de crème begint op te stijven de slagroom eronder roeren.
  • Daarna het eiwit eronder spatelen.
  • Sherrycrème in glaasjes doen en koud zetten.

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green