Nagerechten

Dronken sinaasappel met chocolade amandelpudding


(voor 8 personen)

Ingredienten:

  • 4 sinaasappels
  • 100 ml. water
  • 75 g. kristalsuiker
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur (Grand Marinier)
  • 125 g. amandelmeel
  • 125 g. bloem en wat extra voor het bestuiven
  • 125 g. lichtbruine basterdsuiker
  • 125 g. chocolade
  • 4 eieren, gesplitst
  • 50 g. kristalsuiker
  • 125 g. gesmolten boter
  • 150 g. slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker of een mespuntje vanillemerg

Bereiding:

  • Snijd van een sinaasappel de schil af (zonder wit) en snijd deze in dunne reepjes.
  • Los de suiker op in 100 ml water en breng aan de kook.
  • Leg de sinaasappelreepjes er in, kook ze 15 minuten zacht en laat het afkoelen.
  • Schil alle sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en snijd het vruchtvlees in niet te dikke plakjes.
  • Schik de plakjes in een ondiepe wijde schaal.
  • Neem een paar schilletjes uit de siroop en houd deze apart.
  • Schenk de rest van de siroop over de sinaasappels.
  • Bedruppel ze met de likeur en laat ze in de koelkast koud worden.
    Verwarm de oven voor op 175ºC.
  • Vet 8 kleine metalen puddingvormpjes in en bestuif ze met wat bloem.
    Smelt de chocolade en de boter au bain-marie en roer glad.
  • Meng in een andere ruime kom het amandelmeel met de bloem, een snufje zout en de basterdsuiker.
  • Voeg de eidooiers en het chocolade mengsel toe en meng het goed.
    Klop in een weer andere kom de eiwitten bijna stijf, voeg dan al kloppend langzaam de kristalsuiker toe totdat het mooi glanzend en stijf is.
  • Spatel het eiwit in delen zachtjes door de chocolademassa en verdeel dit mengsel over de vormpjes. Dek elk vormpje af met een stukje aluminiumfolie.
    Zet de vormpjes in een ovenvaste schaal in het midden van de oven en schenk er zoveel kokend water in dat het water tot 1 cm. onder de rand van de vormpjes komt.
  • Bak de puddinkjes zo au bain-marie in 45 minuten gaar en laat ze 10 minuten afkoelen.
  • Haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes en zet ze in de koeling.
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf.
  • Leg op elk bord een puddinkje, schik er 3 plakjes sinaasappel op en ernaast.
  • Garneer met sinaasappelschilletjes en de slagroom.

Amandelmeel is te koop bij natuurwinkels of maak zelf amandelmeel. Leg wat witte amandelen op een bakplaat en rooster ze in de oven op 175ºC in 10 minuten goudkleurig. Laat ze iets afkoelen en maal ze in de keukenmachine fijn.


Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green