Nagerechten

Cranberrymousse met tuiles


(voor 4 personen)

Ingrediënten crème:

  • 200 g. witte chocolade 
  • 4 blaadjes witte gelatine 
  • 300 ml. melk 
  • 150 ml. room 
  • 5 eieren 
  • snufje zout 
  • 170 g. suiker 
  • 200 g. cranberry’s uit een glas 
  • 200 g. marsepeinmassa 
  • 2 eetlepels meel 
  • 50 g. sesamzaadjes (licht) 
  • 5 sinaasappels 
  • 2 steranijs 
  • 3 kruidnagels 
  • 1 vanillestokje 
  • 1 kaneelstokje 
  • 2 theelepels maïzena 
  • zout

Ingrediënten tuilles:

  • 100 g. suiker 
  • 75 g. eiwit, is twee eiwitten 
  • 75 g. gezeefde bloem 
  • 50 g. gesmolten boter

Bereiding:

  • Chocolade in kleine stukjes snijden. 
  • Au bain-marie smelten. 
  • De gelatine 6 minuten in koud water weken. 
  • 200 ml. melk koken. 
  • De room stijf kloppen. 4 eieren scheiden en het eiwit met een snufje zout stijf kloppen. 
  • Ondertussen langzaam 50 g. suiker toevoegen. 
  • De melk door een zeef langzaam bij het eigeel gieten en boven een heet waterbad dik vloeibaar kloppen. 
  • Dan de gelatine uitdrukken en in de melk-ei-crème oplossen. 
  • De vloeibare chocolade en de cranberry’s eronder roeren. 
  • Dan eerst de room en meteen daarna de eiersneeuw eronder spatelen. 
  • Het geheel in een platte bak storten, toedekken en ca. 3 uur in de koeling zetten. 
  • Verwarm de oven op 210ºC. 
  •  Klop de suiker met de eiwitten glanzend en schuimig in een kom. 
  • Spatel er de bloem en boter door. 
  • Het beslag moet de dikte van stopverf hebben. 
  • Snijd een stervormig sjabloon uit bakpapier. 
  • Leg het sjabloon op een bakmatje op een bakblik en vul het schabloon met tuiles deeg. 
  • Trek het sjabloon weg en maak zo verder de volgende koekjes. 
  • Verwarm de oven op 210ºC en bak hierin de koekjes ca. 7-8 minuten lichtbruin. 
  • Laat de tuiles minstens 30 minuten afkoelen tot ze stevig zijn en koud. 
  • Neem de gebakken koekjes voorzichtig met een paletmes uit de oven. 
  • Maak de marsepein klein en strooi over de koekjes.
  •  
  • Schil 4 sinaasappels zodat het witte helemaal weg is en snijd ze in plakken. 
  • Halveer 1 sinaasappel en pers deze uit. 
  • Snijd een vanillestokje open en schraap het vanillemerg met een mesje eruit. 
  • Karameliseer 70 g. suiker en voeg de steranijs, kruidnagel, kaneelstokje en het vanillemerg toe. 
  • Blus het met de sinaasappelsap af, laat het nog een keer opkoken tot de karamel is opgelost. 
  • Roer wat maïzena met koud water glad en roer het onder het sinaasappelsapvocht. 
  • Voeg de sinaasappelschijfjes toe. 
  • Kook het kort op en laat het in een platte vorm afkoelen. 
  • Verwijder voor het gebruik de kruiden. 
  • Maak canelles van de mousse en leg deze op de gekrulde koekjes. 
  • Bestrooi met poedersuiker. 
  • De sinaasappel erbij serveren met wat vocht, een bolletje ijs en wat chocoladeslagroom.



Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green