Hoofdgerechten

Lamsfilet met romige appeltjes, fudge en chocolade


Ingredienten:

(voor 4 personen)

  • 2 lamsracks
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 g. boter
  • 2 laurierblad
  • 1 sjalotje, gesneden
  • 1 teentje knoflook, gesneden
  • 3 stukjes prei
  • stukjes wortel
  • bouillon
  • zeezout
  • peper uit de molen
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • rode wijn

Ingrediënten voor de romige appels:

  • 2 appels
  • 1 dl. witte wijn
  • ½ eetlepel kristalsuiker
  • 1 dl. slagroom

Ingrediënten voor de garnering:

  • fudge (zoete karamel)
  • suiker
  • water
  • pure chocolade, geraspt

Bereiding:

  • Snijd de lamsfilets in hun geheel van de botten en verwijder alle vliezen.
  • Verhit voor de saus een pan met een beetje olijfolie.
  • Voeg de losgesneden botten en afsnijdsels van het vlees toe, samen met de laurierbladeren de gesneden sjalotjes, de gewassen prei, de wortel en de knoflook.
  • Doe de tomatenpuree erbij.
  • Bruineren.
  • Afblussen met rode wijn.
  • Voeg zoveel bouillon toe dat alle ingrediënten onder staan en breng het vocht aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de saus ± 1 uur inkoken.
    Zeef de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper uit de molen.
  • Verwarm de oven op 70ºC. Verwarm een koekenpan met een mengsel van olijfolie en boter en braad het vlees op hoog vuur rondom kort aan.
  • Leg de filets op een bakplaat en zet deze in de oven tot het moment van serveren. (Door de lage temperatuur droogt het vlees niet uit.)
  • Snijd de filets in gelijke stukken.
  • Breng de filets vlak voor het serveren op smaak met zout uit de molen.
  • Schil de appeltjes, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Breng ze met wat wijn en suiker aan de kook.
  • Kook het vocht tot de helft in en voeg de room toe.
  • Breng opnieuw aan de kook en draai het vuur uit.
  • Leg twee stukjes lamsfilet midden op het bord.
  • Schep er wat saus omheen en verdeel de appeltjes met de room en plakjes fudge om het vlees.
  • Bestrooi met flinters chocolade.
  • Serveer er roergebakken haricots verts bij.

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green