Hoofdgerechten

Kogelbiefstuk gevuld met gekonfijte meloen en portjus


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 150 g. gekonfijte meloen
  • 125 ml. port
  • 600 g. kogelbiefstuk aan een stuk
  • 20 g. boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 ml. kalfsfond
  • 200 g. mager gerookt spek (iets dikker gesneden)

Bereiding:

  • Snijd de gekonfijte meloen in kleine stukjes, meng deze met de port en kruid het mengsel met zout en peper.
  • Laat het mengsel intrekken.
  • Zeef het mengsel en bewaar het vocht.
  • Maak in de zijkanten van het vlees met een scherp mes een horizontale snede, zodat er een soort envelop ontstaat.
  • Probeer hierbij de opening zo klein mogelijk te houden, dan kan hij ook gemakkelijk gesloten worden.
  • Vul de holte met het meloenmengsel en rijg de opening met een satéprikker dicht.
  • Verwarm de boter en de olijfolie in een braadpan met een dikke bodem.
  • Schut de pan iets als de boter schuimt, zodat deze weer meer opschuimt.
  • Leg de biefstuk in de hete boter als het schuim aan het wegtrekken is.
  • Bak de biefstuk hierin ca. 7-8 minuten aan beide kanten bruin.
  • Halverwege keren.
  • Haal de biefstuk uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat hem even onder aluminiumfolie rusten.
  • Voeg ondertussen het achtergehouden weekvocht en het vleesfond toe aan het bakvet en roer het aanbaksel goed los met port.
  • Kook het op een middelhoog vuur ca. 5 minuten in.
  • Bak intussen in een grote koekenpan de plakken mager gerookt spek op een middelhoog vuur knapperig en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Snijd de biefstuk in 4 mooie stukken en serveer met de saus en het spek.

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green