Tijm

tijm1


 

De koningin der Franse kruiden kom je vooral tegen in warme bergstreken als de Provence. Je herkent dit lage, groen blijvende kruidje onmiddellijk aan z'n kleine sterk aromatische blaadjes die het lekkerst smaken voor de bloei.

Gedroogd net zo lekker als vers dus pluk een bosje als je er veel van ziet om eenmaal thuis vlees, gevogelte en sauzen dat vleugje Zuid-Frankrijk mee te geven.

Tijm is goed te combineren met vette voedingsmiddelen, zoals varken, eend en gans, omdat het de vertering ervan bevordert. In de Franse keuken is het, naast het gebruik van peterselie en laurierblad, een belangrijk ingrediënt in Bouquet Garni. Verder kan men tijm toevoegen aan bonensoep, vegetarische schotels, groenten, vis en vlees.

Tip: Tijm werkt desinfecterend. Kook daarom wat takjes mee in een water/honing siroopje als hoestdrank wanneer u een ontstoken keel hebt.

 


120x60-green