Tomaten

De verschillende tomatensoorten op een rij

Er bestaan momenteel wel meer dan zestig verschillende soorten tomaten! Die hoef je gelukkig niet allemaal te proeven om de verschillen te ontdekken. Veel handiger zijn de bereidingspictogrammen die zijn ontwikkeld. Zo herken je in één oogopslag de verschillende tomatensoorten die er zijn.

ronde-tomaat
Ronde tomaten
( +/- 100 gram)

Grappige naam, 'ronde' tomaat. Want de vleestomaat misschien uitgezonderd zijn alle tomaten aardig rond. Telers gebruiken de aanduiding 'ronde tomaat' echter om de klassieke tomaat aan te geven. Het is het tomaatje dat al vele jaren geteelt wordt, aangepast aan de smaak en de teeltomstandigheden van nu. Nog altijd is het de meest geteelde tomaat van Nederland. In de keuken kom je 'm tegen bij het bakken of roerbakken. Ook in soepen en sauzen zijn ronde tomaten niet te versmaden.
roma
Pruimtomaten
(20 - 100 gram)

Het is niet moeilijk te bedenken waar de inspiratie voor de naam 'pruimtomaat' vandaan komt. Het zijn tomaten met een wat spits uiterlijk. De pruimtomaat wordt vooral gewaardeerd om de affiniteit naar Italië. Bovendien is het een van de tomatensoorten met het hoogste lycopeengehalte. Waar je de pruimtomaat vooral een plezier mee doet, is met roerbakken. En ook in soepen en sauzen voelt deze tomaat zich in zijn element.
kl-trostomaat
Trostomaten
( 100 - 150 gram)

De naam zegt het al: de trostomaat is per trosje te koop. Deze trostomaat wordt ook per trosje geknipt en verkocht.  Doordat hij een week langer aan de plant hangt dan zijn losse collega's heeft deze tomaat een echte tomatensmaak. De trostomaat is in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar, vele hebben hierin weer hun eigen 'titel' verdient. De trostomaat is met haar volle smaak de perfecte smaakmakers in een soep of saus. Liefhebber van een tomaatje op brood? Probeer ook dán de trostomaat. Die is heel makkelijk snijdbaar!
kl-vleestomaat_2
Vleestomaten
( +/- 150 gram)

Vooral in zuidelijke landen kennen ze de vleestomaat. Het is de ideale tomaat voor salades: veel vruchtvlees, weinig vocht en pitjes. Daar houden Italianen en Spanjaarden van. Behalve door hun samenstelling vallen ze ook op door hun uiterlijk: vaak een beetje grillig en onregelmatig gevormd of zelfs geribbeld en vrij groot. Nee, moeders mooiste is de vleestomaat niet. Maar lekker des te meer, op de barbecue of gevuld uit de oven.
kl-cherry-tomaat
Cherrytomaten
(25- 35 gram)

'Klein maar fijn' is een Hollandse uitdrukking die vooral van toepassing is op de cherrytomaat. Het is verreweg de kleinste van de familie tomaat, maar wel een heel smakelijk familielid. Cherrytomaten zijn stevig, en toch sappig. Je vindt ze - natuurlijk - in rood, maar ook in avontuurlijk geel of oranje in de winkel. Het zijn ideale en sappige tomaatjes om te snacken. 's Avonds, op de bank, met een drankje of een borreltje erbij. En wist je dat een cherrytomaat ook verrukkelijk is in de salade?
kl-snack-tomaat
Snacktomaten
(15- 25 gram)

Een tomaat als snack? Ja zeker! Niet elke tomaat is geschikt voor een carrière als tussendoortje. Daarom kiezen telers er speciale rassen voor. Die zijn wat kleiner en ook iets zoeter. Niet voor niets worden snacktomaatjes ook verkocht onder naam 'snoeptomaatjes', verpakt in grappige cocktailshakers. Leuk voor kinderen die eindelijk verantwoord kunnen snoepen. En lekker voor de rest van het gezin. Tip: varieer eens met een lekker dipsausje bij de borrel!
kl-tros-cocktail-tomaat
Troscocktailtomaten
(45 - 55 gram)

De tros-cocktailtomaat ziet er verleidelijk uit, met z'n allen aan een trosje. En neem maar gerust een hap: het zijn ook tomaten die een stevige 'bite' hebben. Opzoek naar een zoete tomaat, dan ben je bij de troscocktailtomaat aan het juiste adres. Veelzijdig in de keuken is deze tomaat zeker. In de salade komen tros-cocktailtomaten goed tot hun recht. En ben je in de zomer een enthousiaste buitenkok? Op de barbecue doet deze tomaat het óók goed! Tip: ideaal te verwerken in allerhande gerechten.
kl-tros-cherry-tomaat
Troscherrytomaten
(25- 40 gram)

De kleinste tomaat in de trostomaten reeks. Met een diameter van ongeveer 5 cm is het, net als de cherrytomaat een lekker snack tomaatje. Door de hele zoete smaak is de troscherrytomaat echt een snoepje voor tussendoor. Maar ook deze tomaat heeft meer mogelijkheden, probeer deze kleine tomaatjes ook eens in warme gerechten.
troscherrytomaten

120x60-green