tomatenroomsoep op gasconse wijze(voor 4 personen)

De Gascons, bewoners van de zuidwesthoek van Frankrijk, stonden vroeger niet zo best bekend. Het waren, volgens oude verhalen althans, drinkers en vechtersbazen. Maar waren de Gascons dan niet zulke fijne jongens, de Gasconse vrouwen hadden een andere reputatie, namelijk van heerlijk te kunnen koken. (Misschien probeerden de Gasconse vrouwen hun ietwat wilde mannen wel thuis te houden met heerlijke hapjes!) En de Gasconse recepten behoren dan ook tot de fijnste van de Franse keuken. Hier is de Gasconse tomatenroomsoep, ook echt wel een soepje om uw man mee thuis te houden, al heeft hij dan misschien niet zoveel wilde haren als de Gascons van vroeger.

Ingredienten:

  • 300 gram uien
  • enkele lepels olijfolie
  • 1 1/4 liter bouillon (eventueel van blokjes)
  • 1 groot blik tomatenpuree
  • 1 kopje room of koffiemelk
  • 30 gram bloem
  • zout
  • peper
  • aroma
  • stukjes geroosterd brood
  • geraspte kaas
  • boter of margarine

Bereiding:

  • Snipper de uien en fruit ze in de olie.
  • Voeg de bouillon en de tomatenpuree toe en laat dit een kwartiertje zachtjes doorkoken.
  • Giet dan de soep in een zeef en druk er de uien tot uienpuree door.
  • Roer de bloem glad met de room of koffiemelk.
  • Roer dit door de soep en brengt de soep al roerende aan de kook.
  • Breng de soep op smaak met zout, peper, een snufie suiker en eventueel wat aroma.
  • Breng de soep over in een grote vuurvaste kom, en leg er bovenop stukjes geroosterd brood, bestrooid met een mengsel van geraspte kaas en paprikapoeder.
  • Leg op elk stukje brood een klontje boter en zet de soep in een hete oven, tot de kaas gesmolten is.
 
 
Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud

120x60-green