Amuses van peperpaté
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 150 g. peperpaté
- scheutje cognac
- peperkorrels
- zout
- kleingesneden walnoten
- bosbessen
Bereiding:
- Peperpaté met een scheutje room en cognac vermengen.
- Eventueel peper en zout toevoegen.
- In glaasje of op toastje spuiten.
- Garneren met walnootjes en bosbessen.
Beoordeling: |
Aperitiefcake
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 2 dl witte wijn
- 125 gr zachte boter
- 4 eieren
- 100 gr geraspte boerenkaas
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel zout
- 150 gr schouderham
- 50 gr ontpitte zwarte olijven
- 50 gr ontpitte groene olijven
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden en gebruik een klein gedeelte van de boter om een cakevorm in te vetten.
- Gebruik het liefst een vorm met een antiaanbaklaag.
- Klop de witte wijn, de boter en de eieren met behulp van een mixer tot een zo egaal mogelijke luchtige massa.
- Meestal mengen de eieren en de boter zich niet geheel, maar voor het eindresultaat is dit niet van belang.
- Zeef de bloem boven de kom met de eiermassa en spatel deze luchtig door het geheel, samen met de geraspte kaas en het zout.
- Laat de olijven uitlekken en snijd de ham in kleine blokjes.
- Meng deze ingrediënten door het cakedeeg en doe het geheel over in de bakvorm.
- Bak de cake ongeveer drie kwartier tot hij mooi bruin en goed gerezen is.
- Laat de cake minimaal twee uur afkoelen alvorens hem in plakken gesneden bij het aperitief te serveren.
Beoordeling: |
Stokbroodje geitenkaas
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 8 sneetjes stokbrood
- 2 teentjes knoflook
- 300 gr geitenkaas (ieder andere kaassoort is ook goed)
- 2 tomaten
- 2 eetlepels olie
- enkele takjes verse basilicum
- zout en peper
Bereiding:
- Rooster de sneetjes stokbrood onder de grill of in de oven.
- Wrijf het geroosterde brood in met de teentjes knoflook.
- Snijd de geitenkaas in kleine blokjes, evenals de tomaten.
- Het vel hoeft niet van de tomaten verwijderd te worden en pitjes en vocht worden gewoon gebruikt.
- Hak de basilicumblaadjes grof.
- Meng de kaas met de tomaten, het basilicum, de olijfolie, zout en peper.
- Tot zover kan het gerecht van tevoren bereid worden.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel het kaas-tomatenmengsel over de broodjes en bak ze ongeveer 15 minuten.
Beoordeling: |
Citroenkalkoen
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 800 gr kalkoendelen (bij voorkeur vleugels of delen van de bout)
- 3 onbespoten citroenen
- zout en peper
- ½ theelepel cayennepeper
- 4 eetlepels olijfolie
- een klein bosje verse tijm
- 1/8 l crème fraîche
Bereiding:
- Pers twee van de drie citroenen uit en meng het sap met zout, peper en cayennepeper.
- Houd vier takjes tijm achter voor de garnering.
- Ris van de overige takjes de blaadjes af en mengen deze ook door het citroensap.
- Leg de kalkoendelen in het gekruide citroensap en laat ze minimaal drie uur marineren.
- Haal de kalkoendelen uit de marinade, dep ze droog met keukenpapier.
- Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de kalkoendelen hierin aan alle kanten lichtbruin.
- Voeg de marinade toe, doe het deksel op de pan en stoof de kalkoen in een halfuurtje gaar.
- Voeg aan het einde van de bereidingstijd de crème fraîche toe en laat het geheel nog even inkoken.
- Gebruik de derde citroen en de achtergehouden takjes tijm om het gerecht te garneren.
Beoordeling: |
Salade van sperziebonen met eieren en spekjes
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 500 gr sperziebonen
- 2 hardgekookte eieren
- 6 eetlepels vinaigrette
- 100 gr mager rookspek
- zout en peper
Bereiding:
- Haal de sperziebonen af en blancheer ze in ruim kokend water met wat zout in ongeveer vijf minuten beetgaar.
- Ze moeten nog knapperig zijn.
- Laat de bonen uitlekken en vermeng ze, als de nog lauwwarm zijn, met de vinaigrette.
- Snijd het rookspek in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan knapperig zonder toevoeging van vet.
- Hak de gekookte eieren fijn en strooi er zout en peper over.
- Schik de sperziebonen op een saladeschotel, strooi het fijngehakte ei erover en maak de salade af door er op het laatste moment de knapperige blokjes spek over te strooien.
Beoordeling: |