Amuses van peperpaté


(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

  • 150 g. peperpaté
  • scheutje cognac
  • peperkorrels
  • zout
  • kleingesneden walnoten
  • bosbessen

 

Bereiding:

  • Peperpaté met een scheutje room en cognac vermengen.
  • Eventueel peper en zout toevoegen.
  • In glaasje of op toastje spuiten.
  • Garneren met walnootjes en bosbessen.

 

 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

Aperitiefcake


(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

  • 2 dl witte wijn
  • 125 gr zachte boter
  • 4 eieren
  • 100 gr geraspte boerenkaas
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 150 gr schouderham
  • 50 gr ontpitte zwarte olijven
  • 50 gr ontpitte groene olijven

 

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden en gebruik een klein gedeelte van de boter om een cakevorm in te vetten.
  • Gebruik het liefst een vorm met een antiaanbaklaag.
  • Klop de witte wijn, de boter en de eieren met behulp van een mixer tot een zo egaal mogelijke luchtige massa.
  • Meestal mengen de eieren en de boter zich niet geheel, maar voor het eindresultaat is dit niet van belang.
  • Zeef de bloem boven de kom met de eiermassa en spatel deze luchtig door het geheel, samen met de geraspte kaas en het zout.
  • Laat de olijven uitlekken en snijd de ham in kleine blokjes.
  • Meng deze ingrediënten door het cakedeeg en doe het geheel over in de bakvorm.
  • Bak de cake ongeveer drie kwartier tot hij mooi bruin en goed gerezen is.
  • Laat de cake minimaal twee uur afkoelen alvorens hem in plakken gesneden bij het aperitief te serveren.
 
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

Stokbroodje geitenkaas


(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

  • 8 sneetjes stokbrood
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gr geitenkaas (ieder andere kaassoort is ook goed)
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels olie
  • enkele takjes verse basilicum
  • zout en peper

 

Bereiding:

  • Rooster de sneetjes stokbrood onder de grill of in de oven.
  • Wrijf het geroosterde brood in met de teentjes knoflook.
  • Snijd de geitenkaas in kleine blokjes, evenals de tomaten.
  • Het vel hoeft niet van de tomaten verwijderd te worden en pitjes en vocht worden gewoon gebruikt.
  • Hak de basilicumblaadjes grof.
  • Meng de kaas met de tomaten, het basilicum, de olijfolie, zout en peper.
  • Tot zover kan het gerecht van tevoren bereid worden.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verdeel het kaas-tomatenmengsel over de broodjes en bak ze ongeveer 15 minuten.
 
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

Citroenkalkoen


(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

  • 800 gr kalkoendelen (bij voorkeur vleugels of delen van de bout)
  • 3 onbespoten citroenen
  • zout en peper
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • een klein bosje verse tijm
  • 1/8 l crème fraîche

 

Bereiding:

  • Pers twee van de drie citroenen uit en meng het sap met zout, peper en cayennepeper.
  • Houd vier takjes tijm achter voor de garnering.
  • Ris van de overige takjes de blaadjes af en mengen deze ook door het citroensap.
  • Leg de kalkoendelen in het gekruide citroensap en laat ze minimaal drie uur marineren.
  • Haal de kalkoendelen uit de marinade, dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de kalkoendelen hierin aan alle kanten lichtbruin.
  • Voeg de marinade toe, doe het deksel op de pan en stoof de kalkoen in een halfuurtje gaar.
  • Voeg aan het einde van de bereidingstijd de crème fraîche toe en laat het geheel nog even inkoken.
  • Gebruik de derde citroen en de achtergehouden takjes tijm om het gerecht te garneren.
 
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

Salade van sperziebonen met eieren en spekjes


(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

  • 500 gr sperziebonen
  • 2 hardgekookte eieren
  • 6 eetlepels vinaigrette
  • 100 gr mager rookspek
  • zout en peper

 

Bereiding:

  • Haal de sperziebonen af en blancheer ze in ruim kokend water met wat zout in ongeveer vijf minuten beetgaar.
  • Ze moeten nog knapperig zijn.
  • Laat de bonen uitlekken en vermeng ze, als de nog lauwwarm zijn, met de vinaigrette.
  • Snijd het rookspek in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan knapperig zonder toevoeging van vet.
  • Hak de gekookte eieren fijn en strooi er zout en peper over.
  • Schik de sperziebonen op een saladeschotel, strooi het fijngehakte ei erover en maak de salade af door er op het laatste moment de knapperige blokjes spek over te strooien.
 
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green