(voor 4 personen)

Ingrediënten voor de deeg:

  • 1 bosje majoraan
  • 1 bosje peterselie
  • 250 g. bloem
  • 1 theelepel zout
  • 125 g. koude boter
  • boter om de springvorm of muffinplaat mee in te smeren
  • 5 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • bloem op het aanrecht te bestuiven
  • springvorm

Ingrediënten voor de vulling:

  • 120 g. doorregen spek
  • 150 g. sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g. cantharellen
  • peper
  • 2 eetlepels citroensap
  • 250 ml. slagroom
  • 3 eetlepels citroenrasp
  • fijn zeezout
  • bakpapier
  • verhoudfolie
  • bakbonen

Bereiding:

  • Hak de peterselie en majoraanblaadjes van 3 stelen grof en meng ze door elkaar.
  • Meng de bloem met het zout in een kom.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en meng met de vinger door de bloem.
  • Doe er 1 ei, de melk en de kruiden bij en kneed tot het deeg glad is.
  • Maak er een bal van, wikkel het in vershoudfolie en zet het 1 uur koud.
  • Rol het deeg dan op een met meel bestoven aanrecht uit tot een ronde vorm met een doorsnede van 32 cm.
  • Bekleed de taartvorm van 26 of 28 cm. doorsnede hiermee en druk de randen goed aan.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er bakpapier overheen en strooi de bakbonen erop.
  • Bak ze 15 minuten in het midden van een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog 10 minuten.
  • Snijd voor de vulling het spek in kleine blokjes, de sjalotjes in ringen en de knoflook in plakjes.
  • Veeg de cantharellen schoon. Bak het spek zonder boter knapperig.
  • Doe de cantharellen erbij en bak al roerend 3-4 minuten.
  • Bak de sjalot en knoflook 2 minuten mee.
  • Doe de rest van de kruiden erbij en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Laat wat afkoelen.
  • Verdeel het mengsel over de taartbodem.
  • Roer de rest van de eieren en de slagroom door elkaar en giet over het mengsel.
  • Bak de quiche in de oven op de 2e plank van onder 25-30 minuten op 200 °C.
  • Haal de blaadjes van de rest van de majoraantakjes en meng ze met citroenrasp en zeezout.
  • Strooi dit voor het serveren over de quiche.
Bereiding 35 minuten – baktijd 1 uur – koeltijd 1 uur en 30 minuten.
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green