(voor 6 personen)
Ingrediënten:
- 600 g. gekookte garnalen, ongepeld
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien, in ringen gesneden
- 1 grote wortel, in plakjes gesneden
- 2 stangen bleekselderie
- 2 liter bouillon
- paar druppels citroensap
- 2 eetlepels tomatenpuree
- bouquet garni (wortel, ui, prei, peterselie, knolselderie)
- 100 g. boter
- 50 g. bloem
- 4 eetlepels cognac
- 1½ dl. slagroom
Bereiding:
- Verwijder de koppen van de garnalen en pel ze.
- Bewaar de koppen en de pantsers voor de bouillon.
- Zet de garnalen in een afgedekte schaal in de koelkast.
- Verhit de olie in een grote pan, voeg de koppen en pantsers toe en bak ze al roerend op hoog vuur tot ze bruin beginnen te worden.
- Draai het vuur lager, voeg de groente toe en bak alles, onder af en toe roeren, 5 minuten tot de uien zacht zijn.
- Voeg de bouillon, het citroensap, de tomatenpuree en het bouquet garni toe.
- Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur lager en laat de soep 25 minuten zachtjes koken.
- Zeef de soep.
- Smelt boter in een pan op middelhoog vuur.
- Roer de bloem erdoor en bak deze goudbruin.
- Blijf regelmatig roeren.
- Voeg de cognac toe, giet geleidelijk de helft van de bouillon er bij en klop alles glad.
- Klop de overige bouillon er door en breng op smaak. Draai het vuur laag.
- Regelmatig roeren.
- Zeef de soep, voeg room en wat citroensap toe.
- Roer het grootste deel van de garnalen erdoor en verwarm alles op middelhoog vuur tot de soep heet is (regelmatig roeren).
- Garneer met de overige garnalen.
Beoordeling: |