(voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

  • 2 gerookte makrelen
  • 100 g. amandelen
  • 2 takjes munt
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 2 appels
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels mascarpone
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • olijfolie
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • witlof

 

Bereiding:

  • Maak de makrelen schoon en verwijder alle graten.
  • Verwarm een koekenpan, rooster de amandelen in ca. 5 minuten goudbruin en hak ze fijn.
  • Pluk en snijd de munt in dunne reepjes.
  • Meng de munt met de amandelen en de makreel.
  • Breng op smaak met de rasp van de limoen, olijfolie en wat zout en gemalen peper.
  • Boor met de parisienne boor bolletjes uit de niet geschilde appels.
  • Verwarm de honing en karamelliseer de appelbolletjes in de honing ca. 5 minuten goudbruin.
  • Verwarm een scheutje olie in een pan en myoteer (*) de kerrie ca. 3 minuten en laat afkoelen.
  • Meng de mascarpone, de crème fraiche, de gembersiroop en de kerrie met elkaar en roer glad.
  • Breng eventueel op smaak met zout en verse peper.
  • Voeg iets water toe als de crème te dik is.
  •  Snijd de de toppen van de witlof op ca. 3 centimeter en pluk voorzichtig los.
  • Plaats een steker op het midden van het bord.
  • Verdeel de makreelsalade in de steker en druk zachtjes aan.
  • Verwijder de steker voorzichtig en druk de bolle kant van de witlof om de makreelsalade heen.
  • Lepel er wat mascarpone crème omheen en verdeel de appelbolletjes.
  • Eventueel wat zalm of haringkaviaar over de makreelsalade.
  • (*) Myoteren is het verhitten van bepaalde specerijen op laag vuur met maar weinig olie of boter.
    Daardoor verbetert de smaak en de structuur van deze specerijen.

 
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green