(voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 2 gerookte makrelen
- 100 g. amandelen
- 2 takjes munt
- 1 limoen
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 2 appels
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels mascarpone
- 2 eetlepels crème fraiche
- olijfolie
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- witlof
Bereiding:
- Maak de makrelen schoon en verwijder alle graten.
- Verwarm een koekenpan, rooster de amandelen in ca. 5 minuten goudbruin en hak ze fijn.
- Pluk en snijd de munt in dunne reepjes.
- Meng de munt met de amandelen en de makreel.
- Breng op smaak met de rasp van de limoen, olijfolie en wat zout en gemalen peper.
- Boor met de parisienne boor bolletjes uit de niet geschilde appels.
- Verwarm de honing en karamelliseer de appelbolletjes in de honing ca. 5 minuten goudbruin.
- Verwarm een scheutje olie in een pan en myoteer (*) de kerrie ca. 3 minuten en laat afkoelen.
- Meng de mascarpone, de crème fraiche, de gembersiroop en de kerrie met elkaar en roer glad.
- Breng eventueel op smaak met zout en verse peper.
- Voeg iets water toe als de crème te dik is.
- Snijd de de toppen van de witlof op ca. 3 centimeter en pluk voorzichtig los.
- Plaats een steker op het midden van het bord.
- Verdeel de makreelsalade in de steker en druk zachtjes aan.
- Verwijder de steker voorzichtig en druk de bolle kant van de witlof om de makreelsalade heen.
- Lepel er wat mascarpone crème omheen en verdeel de appelbolletjes.
- Eventueel wat zalm of haringkaviaar over de makreelsalade.
-
(*) Myoteren is het verhitten van bepaalde specerijen op laag vuur met maar weinig olie of boter.
Daardoor verbetert de smaak en de structuur van deze specerijen.
| Beoordeling: |





