Traditionele joodse goulashsoep
(voor 8 personen)
Ingredienten:
- 1 middelgr. ui in plakjes.
- 2 tl basterdsuiker.
- 1 el milde paprikapoeder
- 1 tl zout.
- 2 teen knoflook/ fijngesneden.
- 1 tl peper.
- 1 tl karwijzaad
- 500 gr. aardappelen geschild/ in blokjes.
- 1 tl citroenschil.
- 1 el maízena
- 2 tl verse oregano
- 2 komkommers in zuur/ in blokjes snijden.
- 500 gr. rundvlees in blokjes gesneden
- 3 Frankfurter worsten/ dunne plakjes.
- 2 el tomatenpuree
- 50 ml zure room ( desgewenst )
- 1,25 ltr. runderbouillon.
- 2 el olijfolie.
Bereiding:
- Verhit olijfolie en sauteer de ui ca. 5 minuten tot goudbruin.
- Voeg paprika poeder / knoflook / karwijzaden / citroenschil en oregano toe en laat alles 2 minuten bakken, tot het baksel heerlijk ruikt.
- Rundvlees en tomatenpuree toevoegen en alles 5 minuten laten bakken tot vlees een diepbruine kleur heeft.
- Voeg bouillon toe / suiker / zout en peper en alles aan de kook brengen.
- Laat geheel ca. 1 uur op klein vuur sudderen.
- De aardappelen toevoegen en nog een 30 tal minuten laten pruttelen, tot aardappelen gaar zijn.
- Proef de soep en voeg eventueel kruiden toe.
- Maízena met 2 el koud water aanlengen en voeg dit mengsel toe aan de soep, roer goed en laat mengsel enkele minuten dikker worden en serveer direct in kommen.
- Garneren met stukjes komkommer en worst.
- Met een el zure room wordt het helemaaaaaaaaaaaaaal lekker!
- Deze soep is heel goed als maaltijdsoep te gebruiken met zelf gebakken donker brood.
- En deze octobermaand / herfstmaand is er zeker geschikt voor.
- Ik maak de soep zelf altijd een dag van te voren
- de smaken zijn dan door en door.
Bete'avon!
Challe
| Beoordeling: |
Kippensoep met matzeballen
(voor 4-6 personen)
Ingredienten:
- 1 soepkip van 2,5 kilo.
- 1 grote ui, in vieren.
- 2 wortelen, in grove stukken.
- 1 prei.
- 1 raapje, in vieren.
- 2 stengels bleekselderij met blad, in grote
- stukken gesneden.
- 2 takjes peterselie.(desgewenst)
- zout en peper.
Bereiding:
- Doe de kip in een grote pan met 2 ltr. koud water.
- Breng aan de kook en schuim goed af,
- Voeg de groenten, de peterseliestelen( blaadjes voor garnering)
- peper en zout toe.
- Laat de soep met deksel op de pan op klein vuur +/- 2,5 uur
- trekken, voeg zonodig water toe.
- Als u het vlees gaat gebruiken voor de tweede gang haal de kip er
- dan na een uur uit anders wordt het vlees te gaar.
- Verwijder het vlees van het bot, bewaar het in een beetje bouillon,
- voor de tweede gang.
- Doe karkas en botjes terug in de pan en laat nog een uurtje trekken.
- Zeef de bouillon, wilt u de soep zonder vet, verwijder het dan door het
- van de soep te scheppen.
- Of neem het op met keukenpapier.
- Voeg een paar minuten voor de soep gegeten wordt een handvol
- vermicelli ( lokshen ) toe, in stukjes gebroken, tot ze zacht zijn.
- Eet de soep heel heet met fijngehakte peterselie.
Ingredienten Matseballen ( Knaidlach)
- 2 eieren, gescheiden.
- 75 gr. matsemeel.
- zout.
Bereiding Matseballen ( Knaidlach)
- Klop de eiwitten stijf.
- Klop de licht geklopte eigelen hier doorheen.
- vervolgens matsemeel en het zout.
- Meng het tot een geheel, zet dit afgedekt koel weg.
- Maak er vervolgens ballen van met een doornee van een walnoot.
- Doe deze in een pan met kokend water met zout.
- Kook ze op klein vuur in +/- 20 minuten gaar.
- Warm ze vlak voor het eten in de hete bouillon op.
- Kook ze wel eerst in kokend water, ze nemen n.l. heel veel vocht op en kookt u ze in de boillon zult u hiervan nog maar weinig over houden.
| Beoordeling: |





