Traditionele joodse goulashsoep


(voor 8 personen)

Ingredienten:

  • 1 middelgr. ui in plakjes.
  • 2 tl basterdsuiker.
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 1 tl zout.
  • 2 teen knoflook/ fijngesneden.
  • 1 tl peper.
  • 1 tl karwijzaad
  • 500 gr. aardappelen geschild/ in blokjes.
  • 1 tl citroenschil.
  • 1 el maízena
  • 2 tl verse oregano
  • 2 komkommers in zuur/ in blokjes snijden.
  • 500 gr. rundvlees in blokjes gesneden
  • 3 Frankfurter worsten/ dunne plakjes.
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 ml zure room ( desgewenst )
  • 1,25 ltr. runderbouillon.
  • 2 el olijfolie.

 

Bereiding:

  • Verhit olijfolie en sauteer de ui ca. 5 minuten tot goudbruin.
  • Voeg paprika poeder / knoflook / karwijzaden / citroenschil en oregano toe en laat alles 2 minuten bakken, tot  het baksel heerlijk ruikt.
  • Rundvlees en tomatenpuree toevoegen en alles 5 minuten laten bakken tot vlees een diepbruine kleur heeft.
  • Voeg bouillon toe / suiker / zout en peper en alles aan de kook brengen.
  • Laat geheel ca. 1 uur op klein vuur sudderen.
  • De aardappelen toevoegen en nog een 30 tal minuten laten pruttelen, tot aardappelen gaar zijn.
  • Proef de soep en voeg eventueel kruiden toe.
  • Maízena met 2 el koud water aanlengen en voeg dit mengsel toe aan de soep, roer goed en laat mengsel enkele minuten dikker worden en serveer direct in kommen.
  • Garneren met stukjes komkommer  en worst.
  • Met een el zure room wordt het helemaaaaaaaaaaaaaal lekker!
  • Deze soep is heel goed als maaltijdsoep te gebruiken met zelf gebakken donker brood.
  • En deze octobermaand / herfstmaand is er zeker geschikt voor.
  • Ik maak de soep zelf altijd een dag van te voren
  • de smaken zijn dan door en door.

Bete'avon!

Challe

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

Kippensoep met matzeballen


(voor 4-6 personen)

Ingredienten:       

  • 1 soepkip van 2,5 kilo.
  • 1 grote ui, in vieren.
  • 2 wortelen, in grove stukken.
  • 1 prei.
  • 1 raapje, in vieren.
  • 2 stengels bleekselderij met blad, in grote
  • stukken gesneden.
  • 2 takjes peterselie.(desgewenst)
  • zout en peper.

Bereiding:

  • Doe de kip in een grote pan met 2 ltr. koud water.
  • Breng aan de kook en schuim goed af,
  • Voeg de groenten, de peterseliestelen( blaadjes voor garnering)
  • peper en zout toe.
  • Laat de soep met deksel op de pan op klein vuur +/- 2,5 uur
  • trekken, voeg zonodig water toe.
  • Als u het vlees gaat gebruiken voor de tweede gang haal de kip er
  • dan na een uur uit anders wordt het vlees te gaar.
  • Verwijder het vlees van het bot, bewaar het in een beetje bouillon,
  • voor de tweede gang.
  • Doe karkas en botjes terug in de pan en laat nog een uurtje trekken.
  • Zeef de bouillon, wilt u de soep zonder vet, verwijder het dan door het
  • van de soep te scheppen.
  • Of neem het op met keukenpapier.
  • Voeg een paar minuten voor de soep gegeten wordt een handvol
  • vermicelli ( lokshen ) toe, in stukjes gebroken, tot ze zacht zijn.
  • Eet de soep heel heet met fijngehakte peterselie.

Ingredienten Matseballen ( Knaidlach)

  • 2 eieren, gescheiden.
  • 75 gr. matsemeel.
  •  zout.

Bereiding Matseballen ( Knaidlach)

  • Klop de eiwitten stijf.
  • Klop de licht geklopte eigelen hier doorheen.
  • vervolgens matsemeel en het zout.
  • Meng het tot een geheel, zet dit afgedekt koel weg.
  • Maak er vervolgens ballen van met een doornee van een walnoot.
  • Doe deze in een pan met kokend water met zout.
  • Kook ze op klein vuur in +/- 20 minuten gaar.
  • Warm ze vlak voor het eten in de hete bouillon op.
  • Kook ze wel eerst in kokend water, ze nemen n.l. heel veel vocht op en kookt u ze in de boillon zult u hiervan nog maar weinig over houden.

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green