Voorgerechten

Oesterzwambonbon met olijven vinaigrette


(voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 2 grote sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 100 g. kastanjechampignons
  • 150 g. oesterzwammen
  • 50 ml. droge witte wijn
  • zeezout en peper
  • 10 takjes bladpeterselie
  • 3 eetlepels zure room
  • 8 plakken Serranoham

Ingrediënten olijven vinaigrette:

  • 25 g. zwarte pitloze olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels aceto balsamico
  • 100 ml. olijfolie
  • 10 stengels bieslook

Ingrediënten garnering:

  • 2 Granny Smith appels
  • veldsla
  • frisee sla
  • plastic folie

Bereiding:

  • Pel en snipper de sjalotten en de knoflook ragfijn.
  • Fruit ze ca. 2 minuten glazig in de olijfolie.
  • Snijd de champignons en oesterzwammen in blokjes.
  • Voeg deze toe in de pan en verwarm tot alle vocht verdampt is.
  • Blus af met de wijn. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen.
  • Laat ca. 4 minuten afkoelen.
  • Pluk en hak intussen de bladpeterselie ragfijn en meng samen met de zure room door het oesterzwammenmengsel.
  • Spreid per ‘bonbon’ 2 plakken Serranoham uit op een vel plasticfolie.
  • Schep in het midden een lepel oesterzwammenvulling en vouw er de ham over.
  • Vorm de folie eromheen en draai tot een strak balletje (‘bonbon’).
  • Hak de olijven met de hand of een keukenmachine fijn.
  • Spoel de kappertjes af onder koud water, laat uitlekken en hak ze grof.
  • Meng de olijvenpuree met de aceto balsamico en de olijfolie.
  • Snijd de bieslook in stukjes van ½ cm. en voeg samen met de kappertjes toe aan de vinaigrette.
  • Schil de appel. Schil daarna op dezelfde manier door, zodat er een lange appelsliert ontstaat.
  • Breng de appelsliert terug in de vorm van de appel en leg op het bord.
  • Leg er een beetje frisee en veldsla in.
  • Haal het plasticfolie van de oesterzwambonbon en leg de bonbon in de appelschil.
  • Lepel er de vinaigrette langs.
 

 

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green