Kruidenroomsoep met knoflookcroutons


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 2 kleine vaste aardappels
  • 4 plakken witbrood, gebakken
  • 4 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels boter
  • 300 ml. room
  • 40 ml. pernod
  • 300 ml witte wijn
  • 750 ml. groentefond
  • 2 pakjes tuinkers
  • ½ bosje gladde peterselie
  • 1 bosje kervel
  • ½ bosje basilicum
  • ½ bosje dragon
  • 4 tijmtakjes
  • zwarte peper, zeezout

Bereiding:

  • Sjalotjes schoonmaken en brunoise snijden.
  • Boter in de pan verhitten en de sjalotjes bruineren.
  • Afblussen met de witte wijn en de groentefond.
  • Aardappels schillen en daarna raspen.
  • De aardappelrasp toevoegen en laten trekken.
  • De gladde peterselieblaadjes aftrekken en in de hete fond doen.
  • Doorroeren en even laten trekken.
  • Het geheel pureren.
  • Daarna passeren.
  • Room toevoegen en een keer aan de kook brengen.
  • Kruiden met zout en peper.
  • Korstjes van het brood verwijderen, in fijne blokjes snijden en in een pan met boter verhitten.
  • Tijmtakjes en de geplette knoflook bij de croutons voegen.
  • Het geheel steeds omroeren totdat de croutons knapperig bruin zijn.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • De tijm en knoflook verwijderen.
  • Van de tuinkers, kervel, basilicum en dragon de blaadjes aftrekken.
  • De kervelblaadjes fijnsnijden.
  • Het geheel pureren en met boter schuimig kloppen.
  • Pernod aan de soep toevoegen.
  • De soep in diepe borden serveren met de schuim en de croutons.
Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit