Appels uit de oven
Ingredienten:
(voor 4 personen)
- 4 appels
- 50 g. ongezouten boter
- 2 laurierbladeren
- 2 kruitnagels
- 50 g. geschaafde amandelen
- 100 g. lichte basterdsuiker
- 75 g. rozijnen
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 1 eetlepel mengsel van gemalen kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, korianderzaad,
- gember en piment
- 1 borrelglaasje brandy of whisky
- bolletje vanille-ijs
Bereiding:
- Neem de boter 15 minuten voordat je aan de gang gaat uit de koelkast, zodat die alvast een beetje zacht kan worden.
- Verwarm de oven op 180ºC.
- Gebruik een appelboor voor het verwijderen van de klokkenhuizen en maak met een scherp mesje het gat wat groter.
- Leg de appels in een braadslee, samen met de citroen, rozijnen en sinaasappel.
- Verkruimel de gedroogde laurierblaadjes tot kleine stukjes of hak verse laurier fijn.
- Doe de laurier met de kruidnagels in een vijzel en stamp alles fijn.
- Doe het mengsel met het grootste deel van de amandelen en de rest van de ingrediënten in een kom.
- Meng alles met je handen goed door elkaar en knijp de smaken door de boter.
- Vul de holtes in de appel met dit mengsel en gebruik de laatste restjes om de buitenkant mee in te wrijven.
- Schep de rest van de amandelen door het in de kom achtergebleven vocht en strooi ze over de appels.
- Voeg de brandy of whisky toe.
- Zet de appels 35-40 minuten in de oven tot ze goudbruin en zacht zijn.
- Neem ze uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen.
- Leg een appel op elk bordje en schep de heerlijk gekarameliseerde vloeistof uit de braadslee erover.
- Serveer met een bolletje ijs.
Beoordeling: |