Pommes frites *
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 4 grote bintjes of cyprus diamantaardappelen
- hittebestendige olijfolie of arachide-olie
- zout
Bereiding:
De juiste aardappel:
De juiste olie:
Het is van groot belang dat de olie niet te snel afkoelt.
Dus kan een grote hoeveelheid frieten NOOIT in één keer gebakken worden.
Hoe verder de olie van de juiste temperatuur af is hoe vetter de friet.
Dus...
1e ronde:
- Koop redelijke grote bintjes.
- Schil de aardappelen dun en snijd hiervan dunne friet.
- Het makkelijkst gaat dat met de frietsnijder.
- Was de friet in ruim water.
- Droog de aardappelen in een schone theedoek.
De juiste olie:
- De arachide-olie (olie uit noten) is een zeer goede frituurolie en ook geschikt voor het roerbakken.
- Friet heeft een dubbel bakproces nodig om tot zijn recht te komen.
Het is van groot belang dat de olie niet te snel afkoelt.
Dus kan een grote hoeveelheid frieten NOOIT in één keer gebakken worden.
Hoe verder de olie van de juiste temperatuur af is hoe vetter de friet.
Dus...
1e ronde:
- De olie verwarmen tot 160° Celcius.
- In niet te grote hoeveelheden de frieten voorbakken totdat ze licht aan de rand beginnen te kleuren.
- Schep de frieten in het vergiet en laat ze afkoelen.
2e ronde:
- De olie verwarmen tot 190° Celcius.
- In kleine porties de frieten mooi goudbruin afbakken.
- Schep de frieten in een schaal met drie lagen keukenpapier.
- Strooi wat zout over de aardappelen en serveer direct.
Beoordeling: |