Cantharellen quiche
(voor 4 personen)
Ingrediënten voor de deeg:
- 1 bosje majoraan
- 1 bosje peterselie
- 250 g. bloem
- 1 theelepel zout
- 125 g. koude boter
- boter om de springvorm of muffinplaat mee in te smeren
- 5 eieren
- 3 eetlepels melk
- bloem op het aanrecht te bestuiven
- springvorm
Ingrediënten voor de vulling:
- 120 g. doorregen spek
- 150 g. sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 300 g. cantharellen
- peper
- 2 eetlepels citroensap
- 250 ml. slagroom
- 3 eetlepels citroenrasp
- fijn zeezout
- bakpapier
- verhoudfolie
- bakbonen
Bereiding:
- Hak de peterselie en majoraanblaadjes van 3 stelen grof en meng ze door elkaar.
- Meng de bloem met het zout in een kom.
- Snijd de boter in kleine stukjes en meng met de vinger door de bloem.
- Doe er 1 ei, de melk en de kruiden bij en kneed tot het deeg glad is.
- Maak er een bal van, wikkel het in vershoudfolie en zet het 1 uur koud.
- Rol het deeg dan op een met meel bestoven aanrecht uit tot een ronde vorm met een doorsnede van 32 cm.
- Bekleed de taartvorm van 26 of 28 cm. doorsnede hiermee en druk de randen goed aan.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er bakpapier overheen en strooi de bakbonen erop.
- Bak ze 15 minuten in het midden van een op 200°C voorverwarmde oven.
- Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog 10 minuten.
- Snijd voor de vulling het spek in kleine blokjes, de sjalotjes in ringen en de knoflook in plakjes.
- Veeg de cantharellen schoon. Bak het spek zonder boter knapperig.
- Doe de cantharellen erbij en bak al roerend 3-4 minuten.
- Bak de sjalot en knoflook 2 minuten mee.
- Doe de rest van de kruiden erbij en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
- Laat wat afkoelen.
- Verdeel het mengsel over de taartbodem.
- Roer de rest van de eieren en de slagroom door elkaar en giet over het mengsel.
- Bak de quiche in de oven op de 2e plank van onder 25-30 minuten op 200 °C.
- Haal de blaadjes van de rest van de majoraantakjes en meng ze met citroenrasp en zeezout.
- Strooi dit voor het serveren over de quiche.
Bereiding 35 minuten – baktijd 1 uur – koeltijd 1 uur en 30 minuten.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |