(voor 4 personen)

Ingrediënten voor het deeg:

  • 400 g. bloem
  • wat gist
  • 60 ml. olijfolie
  • 150 ml melk
  • 60 ml. water
  • wat zout en een snuifje suiker

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 g. gemengde paddenstoelen
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 40 g. boter
  • flink wat vers geraspte nootmuskaat
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 takje majoraan, blaadjes losgemaakt
  • 30 g. vers geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eidooier

Ingrediënten voor de sla:

  • olijfolie
  • honing
  • eikenbladsla

Bereiding:

  • Meng de bloem met wat gist in een steelpan. Doe er de olijfolie, de melk, het water, het zout en wat suiker bij en meng het geheel.
  • Kneed dit ongeveer 10 minuten en laat het dan rusten.
  • Verdeel voor een grote empanada het deeg in twee porties en leg een helften op een met bloem bepoederd aanrecht.
  • Voor een kleine empanada het deeg in vier porties verdelen.
  • Verwarmde oven op 200ºC.
  • Maak de paddenstoelen schoon. Smoor de ui glazig in wat boter.
  • Voeg de paddenstoelen, de kruiden en de nootmuskaat toe.
  • Schep ze 3-4 minuten om.
  • Doe de sherry erbij en verwarm het mengsel nog 6 minuten op laag vuur, zodat alle alcohol verdampt.
  • Schep er de bloem, de majoraan, wat zout en peper door.
  • Laat het mengsel afkoelen. Het moet enigszins vochtig zijn.
  • Vet een bakplaat in met boter.
  • Het deeg uitrollen tot een ronde plak en vul de helft met het paddenstoelenmengsel.
  • Bestrooi het met de Parmezaanse kaas.
  • Klap ze dubbel en druk de randen met de vingers aan.
  • Meng een eidooier met wat water en verdeel dit mengsel over de empanada.
  • Bak de empanada 40 minuten in de oven.
  • Maak een dressing met olijfolie en honing.
  • Vermeng dit met de eikenbladsla.

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green